MASUKKAN VIDEO YOUTUBE DALAM BLOG..


Kami ada menerima pertanyaan tentang bagaimana langkah mudah  masukkan Video dari Youtube untuk dimasukkan dalam Blog.. sebenarnya buat blog ini bukanlah kepakaran sebenar kami, tapi kami akan cuba bantu setakat yang mampu dari apa yang telah kami pelajari dan lakukan.

- Langkah pertama pastilah anda perlu masuk kedalam Blog anda, jangan masuk dalam tandas..Isk..Isk..

- Klik pada New Post untuk anda buat artikel baru.

- Masukkanlah apa-apa tajuk tentang artikel anda..

- Kemudian isilah apa tajuk untuk video yang hendak dimasukkan nanti supaya memudahkan kita meletakkan video tersebut dibahagian bawahnya.- Buka Browser baru untuk masuk kedalam Youtube.. dan mulakan mencari video yang anda mahukan.

- Buka untuk pastikan video tersebut, jika betul perhatikan  pada bahagian Embed dan ikuti arahan yang diterangkan dalam gambar dibawah..- Masuk semula dalam Browser blog anda untuk kita membuat salinan, ikuti arahan yang diberi dalam gambar dibawah.- Lihat contoh seterusnya untuk melihat hasil paparan video tersebut. - Seterusnya jika anda mahu menaip artikel atau menambah lagi video seterusnya, klik pada Edit HTML untuk memudahkan kita menentukan kedudukan petunjuk arah..ikuti contoh diberi dalam gambar ini.


- Tekan Compose untuk lihat paparan asal semula..- Mulakan langkah dan teknik dan cara untuk proses salinan video seterusnya..

- Lihat contoh 2 video yang telah berjaya dimasukkan.
Selamat Mencuba..

0 Pertanyaan: