KOMPUTER tersembunyi dan disembunyikanKalau anda mengikuti keseluruhan artikel  dan Ebook yang kami usahakan pasti ada yang akan bertanya..kenapa kita perlu tahu,sedangkan sudah ada dan banyak tempat boleh kita rujuk sekiranya komputer bermasalah?..
Pada kami ini adalah soalan bodoh sombong dari orang yang berkemampuan serta banyak wang..Gologan seperti ini tidak dapatlah kami nak bantu..biarkanlah..tetapi bagi kita yang kurang mampu, serta yang dahagakan ilmu persoalan ini menarik untuk diselami..
Tahu dan sedarkah kita bahawa kekadang tanpa kita sedari kita sering tertipu atau ditipu kerana kecucuaian diri kita sendiri ?
Lihat contoh bagaimana penipuan komputer boleh dijalankan terutama bagi mereka yang tidak pernah ambil tahu..

- Komputer atau Laptop anda rosak, anda hantar untuk dibaiki..Setelah anda membayar harga perkhidmatan, komputer anda bergerak tidak seperti sebelumnya..komputer menjadi perlahan..apabila ditanya pada pekedai tersebut "ala..Hard Disk sudah penuh ma..kalau mau laju tambah sikit itu Ram.."

Sebenarnya ini kemungkinan yang berlaku sekiranya anda tidak tahu

- Ram anda telah ditukar contoh dari 1gb kepada 512mb

- Processor juga boleh ditukar dari 1.44ghz kepada nilai yang lebih bawah..

- Hard Disk dari saiz besar kepada saiz lebih kecil,tetapi Hard Disk ini  rumit dan banyak juga kerja perlu  dibuat terutamanya jika anda mempunyai data atau maklumat penting didalamnya.

Bagaimana nak elak perkara ini dari berlaku..??

Tidak rumit dan payah sebenarnya..Andapun  hari-hari anda tengok benda ini sewaktu komputer dihidupkan cuma kekadang kita tidak tahu apa fungsi dan peranannya.

Sebelum anda menghantar komputer untuk dibaiki..anda pastikan dulu maklumat ini melalui

Pertamanya

Apabila anda hidupkan komputer, pastikan anda melihat pada paparan ini..seperti dalam artikel sebelum ini anda diberitahu tentang fungsi dan peranannya, ini lagi satu fungsi paparan ini boleh diguna..Paparan pertama inilah akan memaparkan apakah isi perut komputer anda seperti Processor dan Ram..
Jika terdapat logo pada awal paparan, tekan Kekunci TAB untuk hilangkan logo
Jika laju bebenor komputer anda sampai tak sempat baca paparan gunakan kekunci Pause pada keyboard..
Lihat contoh kedudukan kekunci Pause dan Tab pada Keyboard..
Tips

Untuk mendapatkan maklumat tentang Hard Disk selain menggunakan arahan Windows ,anda perlu masuk kedalam Cmos@Bios dan lihat pada bahagian ini..


Lihat pada bahagian IDE Primary Master sebagai contoh disebelah.
IDE- merujuk kepada jenis Hard Disk anda IDE


Tips
Jika Hard Disk anda SATA, akan dipaparkan bahagian SATA  seperti gambar dibawah


Didalam Cmos juga anda boleh mendapatkan maklumat tentang komputer seperti gambar dibawah


Selain dari paparan ini, anda juga boleh meyemak melalui arahan yang terdapat didalam Windows seperti diterangkan dalam artikel sebelum ini..

- Jika anda menggunakan Windows Vista maklumat lebih mudah difahami  seperti dibawah


Simpan maklumat ini dan semak kembali selepas komputer anda dibaiki.. jika terdapat perubahan, dapatkan penjelasan dari mereka-mereka yang berkenaan..

Selamat Mencuba.


0 Pertanyaan: