TIPS LAPTOP DULU NOTEBOOK- versi 1

Laptop apakah ini ?? Siap Tanduk..

Samada Laptop atau Notebook ianya tetap sama, cuma perbezaan pada penyebutan dan pengejaan sahaja. Rasanya sudah ramai pengguna Laptop didalam negara kita kerana ianya lebih mudah untuk dibawa kemana-mana dan mampu dimiliki.
Seperti juga Desktop , Laptop juga ada beberapa info yang perlu kita ketahui supaya dapat memanjangkan talian hayatnya serta kita berpeluang menambah ilmu didalam otak bukan didalam dada seperti yang biasa disebut orang..
Jika anda pengguna Laptop ikuti tips dan info kami ini

1. Jika anda kemana-mana jangan sesekali atau dua tiga kali tinggalkan keseorangan Laptop anda didalam kenderaan samada kereta atau lori..Banyak kejadian cermin pecah kerana disebabkan untuk mencuri laptop samada diletakkan dibawah kusyen ataupun disorok dibawah pelapik kaki..
Perlu anda ketahui bahawa dipasaran terdapat alat pengesan Laptop yang mampu dibeli dengan harga murah oleh para pencurik-pencurik..jadi jika anda simpan Laptop walau dimana, sekalipun dalam enjin..pencurik ini dapat mengesan dengan mudah..
Saranan kami..bawalah Laptop anda kemana jua..hatta ke tandas sekalipun..peduli apa orang nak kata..bukan kita beli pakai duit mereka!!!..Kerana jika anda tidak sayang pada Laptop tapi sayangilah cermin kereta anda..he..he..

2. Laptop tak keluar gambar le..

- Cuba perhatikan pada lampu Lead pada Laptop adakah semuanya menyala dan bergerak. jika bergerak, cari Monitor lain dan buat penyambungan untuk memastikan Screen Laptop anda rosak atau tidak..- Gunakan kabel ini sahaja dari monitor


- Sambungkan kabel tadi pada vga port di laptop anda.

- Hidupkan Laptop dan lihat hasilnya..
 Jika tiada apa-apa menyala pada laptop anda..

- Tukar Power Code yang digunakan yang sama Vol..dan pastikan terdapatnya bekalan Letrik dirumah anda untuk mengelakkan anda malu sendiri..

- Cuba cabut Bateri Laptop dan hidupkan menggunakan penyambungan terus..

Erm.. masalah sama masih berlaku??...

- Pastikan Laptop anda telah tamat tempoh jaminan, baru boleh buat langkah ini..

- Buka Laptop anda dan cari kedudukan Ram..

-Lihat contoh tentang kedudukan Ram pada bahagian belakang Laptop, jika anda cari pada bahagian depan..sampai anda tua pun tak kan jumper..- Setelah dikenal pasti kedudukan Ram, buka dengan cermat ..jika anda pakar keluarkan skru menggunakan hidung tiada masalah, boleh dilakukan..

- Tolak klik pemegang mengikut arah yang ditunjukkan dalam gambar untuk mengeluarkan Ram.
- Buka Ram dan ubah kedudukannya jika terdapat lebih dari satu slot padanya..

-Jika penuh seperti gambaran ini, keluarkan dan tukar satu persatu..- Pastikan kedudukan ram dipasang dengan kemas dan teratur..

- Jika tetap masalah sama berlaku, cuba pinjam Ram kengkawan dulu untuk kepastian anda.
Kalau tak keluar gambar gak ?

- Patikan pula kedudukan Hard disk dan tanggalkan Hard Disk dari dalam kerandanya..Hidupkan Laptop tanpa memasang Hard Disk..jika Laptop hidup..pasang Hard Disk semula dan lihat hasilnya..jika masalah sama berlaku, maknanya Hard Disk anda telah ambil borang pencen..


- Tanggalkan Hard Disk dari sarangnya..
- Semasa mengeluarkan Hard Disk,pastikan kelengkapan padanya mencukupi..

ISK!! Sama juga la..Gambar tak keluar juga..

- Pastikan keadaan kipas Laptop berfungsi dengan baik.


- Lihat contoh kipas untuk Laptop..
Archhhh!!!! Tak boleh juga..gambar masih tak keluar..

- Laptop anda ada masalah pada Papan litar.. tak dapat dibantu kecuali mereka-mereka yang pakar..

Selamat Mencuba

0 Pertanyaan: