PARTITION WINDOWS 7 DAN VISTA

Jika sebelum ini kita telah diperkenalkan dengan Partition untuk Windows XP seperti bagaimana nak buat ,memadam dan buat lebih dari satu Partition ,kini kita belajar pula Partition untuk Windows Vista dan WIndows 7. Untuk makluman, proses membuat partition untuk Windows Vista adalah sama dengan Windows 7.


- Mulakan proses format untuk Vista atau Windows 7 seperti biasa sehingga anda temui arahan dibawah.- Arahan ini memaparkan bahawa Hard disk ini belum lagi mempunyai Partition.


- Untuk buat Partition, klik pada Drive options(advanced).- Klik pada New dan masukkan nilai yang sesuai dengan keluasan Hard disk anda, jika mahu buat lebih dari satu Partition, masukkan seperti formula dalam artikel sebelum ini yang mana bahagikan dua atau sebaliknya.


- Klik apply setelah nilai dimasukkan.- Lihat pembahagian 2 partition telah dilakukan, gerakkan tetikus ke Unnallocated Space untuk kita buat partition seterusnya.- Klik New dan ulangi langkah diberi seperti di atas supaya kita dapat buat lagi satu Partition.- Contoh bagaimana sekiranya kita mahu buat 3 partition.

- Contoh 3 partition yang telah berjaya dibentuk. klik pada Next untuk meneruskan proses format.

- Untuk padam partition, gerakkan tetikus mana partition yang mahu dipadam dan klik pada Delete.SELAMAT MENCUBA.

0 Pertanyaan: