BIDAN PEGI KENDURI bawa Power Supply

IYER..Bertemu kembali lagi semua, lama tak menaip rasa ketar pulak jari jemari Bidan ni iyer..oklah tanpa membuang maser, kita teruskan dengan soklan dan jawapan yang diambil dari Inspirasi Rawatan Komputer..

1. Satu email diterima dari Rohani Bin Mat Said dari Bukit Mertajam (mesti pisau ani tajamkan..) minta sedikit Tutorial yang real tentang Power Supply kerana menurut beliau, jika ikut panduan kami nampak mudah nak pasang atau tukar, tetapi nak jugak tahu lebih lanjut supaya tidak tersalah beli atau tersalah pasang.

Power Supply yang dipanggil juga Bekalan kuasa adalah diantara komponen utama komputer, jika berlaku kerosakan pada Power Supply, kita cuma boleh tengok jer komputer tersebut,tanpa boleh menggunakannya, Perhatikanlah iyer beberapa perkara yang perlu anda tahu tentang Power Supply..

- Power Supply- Ini adalah Power Supply yang banyak digunakan sekarang, perhatikan pada

A.  ATX 30 pin dan P4 ATX..

- Kedua-dua wayar ini perlu disambung supaya komputer boleh dihidupkan.
- Semasa memasang, lihat pada klik pemegang sebagai rujukan untuk memasang.
- Walau bagaimanapun jika terbalik, Kepala peyambung pasti tidak boleh masuk kerana bentuk kedudukannya merujuk pada bentuk penyambungan.

B. IDE 4PIN DAN FLOOPY 4PIN.
- IDE 4pin merujuk kepada penyambungan untuk Hard Disk dan pemacu ROM(CD,DVD ) .

 - Bentuk bersegi pada kepala penyambung menyelamatkan anda dari pasang terbalik.
- FLOOPY 4Pin pula merujuk pada Floopy Disk..tetapi kebanyakkan floopy disk atau disket sudah tidak digunakan lagi, jadi tidak perlu pasang pun tidak menjejaskan ape-ape lah iyer..

C. AUX X1.
- Kepala penyambung ini tidak perlu dipasang jika papan litar anda tidak mempunyai slot untuknya, tidak semua papan litar menggunakan penyambung ini..

D. SATA CABEL.


-  Untuk penyambungan SATA, kabel ini akan digunakan .

- Sebaiknye iyer..sebelum membeli, pastikan samada Powe Supply yang dibeli tu menyokong fungsi SATA atau tidak..- Kita lihat pula Port untuk penyambungan yang terdapat pada papan Litar.


- Contoh penyambungan untuk ATX30 pin yang hangat diperkatakan tadi.

- Pastikan dimasukkan dengan kemas dan disiplin.


- Ini pula P4 ATX12v

Ok..sekarang kita pergi peringkat seterusnya..

Lihat Power Supply ini..


- Tiada beza pada power Supply ini dengan gambaran yang diberi di atas kerana ianya model yang sama.

- Cuma yang perlu anda tahu ialah, model ini terdapat dua port untuk penyambungan plug iaitu satu dari Plug ke Power Supply dan penyambungan dari kabel monitor ke Power Supply.

- Apa yang Bidan nak tekan disini ialah, jika anda menggunakan power Supply yang asal seperti gambaran diberi diatas yang mempunyai satu sahaja slot power, Anda perlu dapatkan Cabel power Code seperti dibawah sekiranya mahu buat penyambungan terus dari monitor ke Power Supply ataupun anda boleh gunakan Power Code yang disambung terus dari Monitor ke Plug..
- Contoh kabel untuk penyambungan dari Power Supply ke Monitor..


- Contoh kabel penyambungan dari Monitor terus ke plug.


Selamat mencuba.

0 Pertanyaan: